Natuurlijk tuinieren

Natuurlijk Tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in een tuin kan ontwikkelen. Er wordt natuurlijk weer moeilijk over gedaan, maar eerlijk gezegd is natuurlijk tuinieren natuurlijk eigenlijk héél simpel, kijk bij: AVVN, Milieu Centraal en Velt

De OTV-aandacht voor natuurlijk tuinieren...

Om Natuurlijk Tuinieren onder de aandacht te brengen, is in 2016 de commissie Natuurlijk tuinieren gestart. De commissie bestaat uit: Gerard (W3), Carla (H17) en Judith (W72). Wij organiseren een aantal keer per jaar activiteiten rondom Natuurlijk Tuinieren, zorgen voor informatie op de website en zijn aanspreekpunt voor vragen over natuurlijk tuinieren. Voor activiteiten, kijk in de agenda. Ons e-mail adres is: otv.natuurlijktuinieren@gmail.com

Nieuw: Vraag het aan ‘Natuurlijk Tuinieren’!

Onze commissie wil graag dat het Natuurlijk Tuinieren voor ieder lid van onze vereniging gaat leven. Daarom is het vanaf nu mogelijk om je persoonlijke tuinvragen te stellen via otv.natuurlijktuinieren@gmail.com.

Heb je een probleem op je tuin en wil je dat op een natuurlijke manier te lijf gaan? Vraag het ons!

Wil je graag een tip voor mooie bijenplanten die het goed doen op ons complex? Laat het weten. Of misschien heb je een bijzondere vogel gezien, waarvan je de naam niet weet, of wil je een bijzondere observatie met ons delen? Wij horen het graag.
Er is veel kennis aanwezig bij de commissie, en als we het zelf niet weten kunnen we je doorverwijzen naar plekken waar je de info kunt vinden.

Ook als je een beginnende tuinier bent, en het gevoel hebt dat je het antwoord misschien zou moeten weten, aarzel niet om het gewoon te vragen! Ons email is otv.natuurlijktuinieren@gmail.com.

Diervriendelijkheid

Test uw eigen volkstuin op natuurvriendelijkheid.

plaatje Vraagt u zich af of úw tuin al natuurvriendelijk is?
Of wilt u graag weten hoe u de tuin wat natuurvriendelijker zou kunnen maken?
Dan biedt deze checklist van de AVVN een prima eerste kennismaking.

Dieren op de Tuin

Dieren op de tuin Of je er wel of niet speciaal op let, om al die beestjes die kruipen, rennen, vliegen in je tuin, kun je niet heen. Maar wat doen ze daar precies; moet ik blij zijn met ze; moet ik ze maar dulden; moet ik ze heftig bestrijden; en zo ja, hoe dan? Op deze site zijn ze onderscheiden in:

Dieren waarnemen

Daarnaast houden we op de site een jaarlijkse lijst bij van Bijzondere dieren op de tuin. Graag zulke bijzondere waarnemingen doorgeven aan otv.natuurlijktuinieren@gmail.com, bij voorkeur met foto. In de overzichten van hierboven genoemde categorieën worden soorten genoemd waarbij het doorgeven van waarnemingen op prijs gesteld wordt.

Ons logo is een pissebed.

De pissebed als logo voor Natuurlijk Tuinieren bij OTV; waarom nou juist dit beestje? Hier vind je meer informatie over deze keuze en pissebedden in het algemeen

Planten op de Tuin

Zaden, hoe kom je er aan?

Veel planten vermeerderen zich via zaden. Door zaden te verzamelen kun je gemakkelijk nieuwe planten in je tuin krijgen. Kijk ook eens op de volgende sites:
- www.makkelijkemoestuin.nl
- www.mooiemoestuin.nl
- modeltuinen Zwanenburg
- de nationale proeftuin

Twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar organiseren we een zadenruilbeurs aansluitend aan de ALV.

Lastige onkruiden en wat er aan te doen.

We gebruiken de term onkruid voor ongewenste planten tussen of op de plek van de gewassen die we daar zelf willen laten groeien en bloeien. Een aantal van deze minder gewenste planten verspreid zich gemakkelijk als je geen maatregelen neemt. Om andere OTV leden geen overlast te bezorgen is het raadzaam het groeien en bloeien van planten als bijvoorbeeld Heermoes, Zevenblad en Akkerdistel, actief te beperken. Meer informatie over woekerende en hardnekkige onkruiden vind je hier: woekerende en hardnekkige onkruiden.

Plant en dier in de Oostvliet polder

Als je wilt weten wat je allemaal kunt zien in de Oostvliet polder kijk dan eens bij waarneming.nl.