Natuurlijk tuinieren

Judith Uiterwijk, Carla van Eijk en Gerard van de Klugt.
e-mail: otv.natuurlijktuinieren@gmail.com

Thema 2017

De grond onder onze voeten ...

Het omvat alles dat te maken heeft met de bodem: grondsoorten en hoe te herkennen, mineralenevenwicht, mestgebruik, composteren (ook eigen potgrond), waterhuishouding, grondbewerking, bodembedekking (stenen, grint, houtsnippers ...), bodemleven in ruime zin, bodemdiertjes (planteneters, opruimers, alleseters, rovers, parasieten en tijdelijke bewoners).

Open Tuinendag 2017

otv17062017 Veel leden hebben kruiden op hun tuin groeien. Tijdens de Open Tuinendag op 17 juni j.l. heeft Cisca van de Zwan (Ons Buiten, IVN) ons laten zien welke kruiden je gemakkelijk in je eigen tuin kunt kweken en wat je er zoal mee kunt doen. O.a. koken met kruiden, thee en siroop van kruidenmengesel trekken en toepassingen in zalf of balsem. We hebben de belangstellende thee, vlierbloesemsiroop (vlier van OTV) kruidencake en anijskoekjes laten proeven. Dit allemaal als inspiratie om wat te doen met al die prachtige kruiden uit je eigen tuin. Veel plezier!

De inleidende powerpoint presentatie van Cisca kun je hier downloaden.

In de kantine zijn nog enkele exemplaren te koop van de goudsbloemzalf die we die middag gezeefd en in potjes gestopt hebben. Mocht je nog bloeiende goudsbloemen op je tuin hebben dan kan je dit ook zelf maken.
Aug 2017 - kg

Lezing 23 april: De grond onder onze voeten ...

Op zondag 23 april hebben we een themamiddag georganiseerd over dit onderwerp. Dit zijn de slides die Wilko van Zijverden (tuinder bij OTV) besproken heeft.

Heb je de lezing gemist? Kijk dan eens op de website www.velt.be/bodemzorg of lees erover in het Handboek ecologisch tuinieren uitgegeven door Velt.
April 2017 - kg

De pissebed als ons logo; waarom nou juist dit beestje?

Als symbool voor natuurlijk tuinieren wordt vaak gekozen voor een bij of lieveheersbeestje. Een zweefvlieg zou ook kunnen: de larve als bladluizen-verdelger, de volwassen vlieg als bestuiver. Wij kozen voor de pissebed, de bekendste onder de composteerders. Soms komt de pissebed voor als positief symbool in kunst en cultuur of worden - onbewezen - medicinale krachten toegekend aan consumptie van het beestje.

Maar pissebedden zijn natuurlijk vooral bekend als opruimer van dood plantenmateriaal. Ze helpen mee om plantenresten om te zetten in bruikbare, mineraalrijke grond. In elke composthoop of -vat komen ze voor, evenals in de strooisellaag op je tuin. Slechts af en toe worden levende plantendelen gegeten, het meest nog door van oorsprong (sub)tropische soorten die in verwarmde kassen leven.

Want dé pissebed bestaat niet. In Nederland leven landpissebedden, inclusief de exoten. Vier grote soorten (ca. 1 cm of meer) landpissebedden zijn in elke echte tuin aanwezig; opgesomd van vochtige naar drogere plekken: mospissebed, kelderpissebed, ruwe pissebed, gewone (op)rolpissebed.
Op OTV scharrelt ook de minder algemene kleipissebed rond. Onder de ukkies zijn het paars drieoogje en de spierwitte mieren-pissebed te vinden, de laatste als opruimer in mierennesten. Waarschijnlijk leven er nog meer kleine soorten aan het Wilgenpad en Hazenpad, de meeste wit of lichtgekleurd, maar dan heb je een sterk vergrotende loep en de juiste literatuur nodig om ze op soort te kunnen brengen. Tuinwaarnemingen van de mierenpissebed en niet genoemde soorten graag naar otv.natuurlijktuinieren@gmail.com.

Pissebedden zijn stevig gepantserd en daarom voor maar weinig ongewervelden een prooi. Sommige kevers, wolfspinnen en met name de roodwitte celspin (pissebedspin) lukt het goed ze te verorberen. Pissebedden zijn wèl prooidier van gewervelden: kikkers, padden, salamanders, muizen, spitsmuizen, egels, mollen en diverse vogels. En spelen zo hun rol in de voedselpiramide.
Het dodelijke Irido-virus kleurt besmette pissebedden blauw-violet.
Juli 2016 - gvdk